Skismøring

 

Alt om skismøring                       swix

Opdateret  26/04-2022. 

Læs her om SWIX produkter.

SMØRETIPS via APP - her er jeg nu, hvordan skal jeg smøre mine ski? 

Skismøring for nybegyndere - LÆS HER.

Klistersmøring. LÆS HER.

 

Se SWIX på Youtube.

Pålægning af glider.

Tips om skinski.

Glider på skinski.

Behandling af skinski (smørefri ski).

Produkter fra SWIX til skinski og andre smørefri ski.
Skincare

 

optwax-glidetape1
Nu kan det ikke være lettere, at komme glider på sine langrendsski. Optiwax har lavet en universalglider på tape. Kan købes hos Nordic Sport. Tapen holder cirka 200 km.

7,5 m pr. rulle. Kan købes i graderne:
+5 til -10 og -5 til -20.
http://www.optiwax.fi/en/voiteluohjeet/luistonau/

 

Mange fabrikater med skismøring:

SWIX www.swix.no
Holmenkol www.holmenkol.com
Guruwax www.skiwax.eu
Maplus www.maplus.it
Skigo www.skigo.se
Fischer www.fischersports.com
Start www.startskiwax.com
Red Creek www.redcreek.se
Magnar www.skiwax.ca
Rode www.rodewax.it
Rex www.rex.fi
Vauhti www.vauhti.fi
Toko www.toko.ch
Star www.starskiwax.com

 


INSTRUKTIONSVIDEOER OM SKISMØRING:

Pölder Sport viser pålægning af fæstesmøring.

Swix School fæstesmøring med Gunde Svan.

Pölder Sport viser pålægning af klistersmøring.

Swix School klistersmøring med Gunde Svan.

Pölder Sport viser pålægning af glider.

Swix School pålægning af glider med Gunde Svan.

Swix School og Gunde Svan viser rengøring af ski.

 

Læs om skismøring for helt almindelige turskiløbere:

Forfatter: Erland Kongsdal Pedersen

Revideret januar 2022


Hvorfor skal man bruge fæstesmøring? Det er for at få fæste og dermed at komme fremad ! En ski består af en glidezone foran og en bagest. I midten er fæstezonen og det er her, der skal smøres for at få fæste. Start fra baghælen og læg smøringen ca. 65-75 cm fremover. Glidezonerne bør også behandles, men mere herom senere.
Når I køber nye ski, så få ekspedienten til at sætte mærker, så I ved, hvor fæstezonen er.
Der findes flere typer skismøring bl.a. voks og klister. Derudover findes der også pulversmøring, men det har jeg ingen erfaring med og det er mest for seriøse konkurrenceløbere. Voks bruges mest ved temperaturer fra 0 grader og koldere. Klister bruges mest på våd sne og isede spor.
Konkurrenceløbere har mange forskellige vokse i smørekufferten, men for alle Jer andre kan et mindre lager gøre det. Bruger du SWIX-smøring bør du investere i en  VIOLET til nulføre, BLÅ EKSTRA til frostgrader minus 1 til minus 7 gr. og måske en GRØN til endnu koldere vejr. Af klister kan anbefales en UNIVERSALKLISTER, som dækker både varme og kuldegrader. Den kan også købes på spraydåse, som er lettere at bruge.
For at finde den rette smøring skal du se på temperaturen. Dernæst finder du den voks, som svarer til denne temperatur. Husk at temperaturen kan variere under din skitur. Når der står nysne, betyder det, at sneen er 1-2 dage gammel. Finkornet sne er 2 dage gammel og ældre.
Fæstezonen træder man ned i sneen ved frasparket og med den rette smøring og vægtoverførsel kommer man fremad. Der sker det, at snekrystallerne borer sig ind i voksen, når skien trykkes mod sneen. Har du brugt en for hård voks (koldere), eller lagt et for tyndt lag på, vil du få bagglid. Har du lagt en for blød (varm) voks på, kan det give klamper og dermed sænke farten.
Det perfekte glid opstår ved, at toppene på snekrystallerne smelter i varmen fra gnidningsmodstanden, så der dannes en tynd vandfilm.


VOKS: NYE SKI: Med fint sandpapir slibes fæstezonen, så voksen kan gribe bedre fast. GAMLE SKI: Rens først skiene for gammelt voks. Voksen skal gnides på fæstezonen i 3-5 tynde lag. Husk at glatte godt ud med en fiberklods imellem hvert lag. Det første lag kan du med fordel varme ned i skien med hjælp af f.eks. et strygejern (ikke for varmt). Som første lag kan med fordel bruges en hård voks, f.eks. grøn. Strygejernet skal hele tiden være i bevægelse, så sålen ikke bliver ødelagt af varmen.
En anden mulighed er, at købe fæstesmøring på spray. Står man ude i terrænet i minus 10 grader og blæst, kan dette være en let løsning, som ikke fylder meget i rygsækken. HUSK: Flere tynde lag voks holder bedre end ét tykt. Hård voks skal påføres før en eventuel blødere.


KLISTERSMØRING: Rens skiene med skirens. Puds gerne sålen med fint sandpapir. Påsmøring er lettest indendørs. Smøringen påføres i sildebensmønster på hver side af styrerillen, men kun i fæstezonen fra hælen og ca 60 cm fremad. Med hjælp af din håndflade eller medfølgende plastspartel glattes det kraftigt ud. Er sporene isede, så læg et ekstra lag klister uden på, lidt kortere end det første lag. Man kan også købe klister på spray.Det er nem løsning og det griser lidt mindre.


GLIDER: På glidezonerne påføres en glidevoks. Det både skåner dine ski og giver dig fremfor alt også et bedre glid. Også her findes forskellige typer alt afhængig af temperaturen. Man kan også købe flydende glider, hvilket er en nem og hurtig løsning for mange. På skøjteski renses hele skien og glider lægges på hele skien.
Påføring af dagens glider: 1. Skien renses ved først at fjerne rester med en plastsiklinge (skrabe i løberetningen). 2. Med bronzebørste børstes i løberetningen 5-10 gange for at åbne porerne. 3. Glideren smeltes(dryppes) på med hjælp af f.eks. et strygejern og varmes derefter ind i sålen. 4. Herefter skal skien køle af i ca. 10 min. Med en plasticsiklinge skrabes glideren af helt ned til sålen. Husk styrerillen først. 5. Afslut ved at bruge en bronzebørste 10-20 gange i løberetningen og skiene er klar til brug. Såfremt at sålen var meget slidt inden punkt 1, så giv skiene dagens glider en gang mere: Punkt 3 - 5.
Påføring af glider på helt nye, men også gamle slidte ski: 1. Rens først skien og herefter pudses sålen med Fibertex (fin) 10 gange frem og tilbage. 2. Varm glidevoks (f.eks. Swix CH10)smeltes og varmes på med et strygejern. 3. Vent 5 minutter og varm ind 3 gange til uden at lægge mere voks på. 3. Sikles forsigtigt med plastsiklinge efter ca. 15 min. Husk styrerillen først. 4. Børst forsigtigt med en bronzebørste ca. 10-20 gange i løberetningen. 5. Herefter påføres dagens glider - Se ovenfor.


GRUNDVOKS: Forbedrer kontakten mellem sål og voksen. Man opnår større slidstyrke og er derfor velegnet til lange ture. Pålægges i tyndt lag under fæstezonen. Varmes med smørejern/strygejern og skal så afkøle i ca. 15 minutter. Herefter er skiene klar til dagens fæstevoks. I stedet for grundvoks kan man varme det første lag af dagens voks (eller meget koldere) ned i sålen.


FÆSTE PÅ TAPE: Hos visse voksproducenter kan man købe fæstesmøring på tape. Det er en universaltape med stor bredde i temperaturgraderne og det kan godt drille under visse temperatur- og vejrforhold. Glidet er heller ikke optimalt i forhold til ski med almindelig voks. Såfremt tapen er monteret korrekt, kan den holde til ca. 200 km.


En vigtig forudsætning for et godt fæste og et godt glid er, at dine ski har det rigtige spænd i forhold til din vægt og teknik. Evt. få dem kontrolleret i skibutikken eller af din skiinstruktør. 
Vil du vide mere om skismøring, så se på www.swix.no.  

Er du træt af skismøring, kan du også købe smørefri ski. De skal dog have glider på for- og bagskien. Smørefri ski glider ikke så hurtigt, som traditionelle ski.

Skinski er træge, når temperaturen er lavere end minus 8 grader. Udover glider er det også en fordel, at behandle selve fæstezonen, så den ikke iser til.


God skitur.